Juldekorationer av hemgjord lufttorkad lera & Samlingsinlägg med jul-inspiration

Jag och några kreativa blogg kollegor har bestämt oss för att göra ett gemensamt inspirationsinlägg med härliga jultips! Ett fokus som vi alla gillar är hållbarhet och miljötänk så vi gav varandra utmaningen att skapa något juligt på det temat!

Det var så roligt att se vad alla lyckades skapa och perfekt för mig som kom igång med julpyssel i god tid i år 😊 Thea gjorde återanvändningsbara julklappsetiketter, Alicia gjorde underbara kransar i lärk och Jenny gjorde julgranspynt av överblivet material! Jag gjorde juldekorationer av lera som du kan göra själv med naturliga ingredienser. Min tanke var (precis som Theas) att skapa julklappsetiketter som går att återanvända men det blev en hel del annat pynt gjort i leran också 😄

Dekorationer av hemgjord lufttorkad lera

Jag har som sagt gjort hemgjord lufttorkad lera och gjort dekorationer till jul i den! Leran var lätt att göra (om man bara kan läsa instruktioner - vilket jag inte kunde 😂) och lätt att jobba med. Dessutom kan man göra leran av saker som finns i skafferiet vilket gör den både billig och naturlig.

Min originalidé var att göra återanvändningsbara julklapps-etiketter. Därför har jag stansat in bokstäver i leran. Tycker att etiketterna kommer vara fina och diskreta på paketen för att hålla koll på vem som ska få vilket paketet 😊

När jag var igång med lera fick det även bli lite andra dekorationer 😄 Det fick bli stjärnor och etiketter med mönster av grankvistar. Förutom att vara fina på julklappar tänker jag att de kommer vara fina som dekorationer på gå-bort-presenter, som en fin detalj på en ljusbricka - varför inte på adventsljusen? En liten lerstjärna kan även vara fin att nåla fast i en hyacintlök.

Du behöver:

 • Bikarbonat
 • Majsstärkelse/Maizena
 • Vatten
 • Pepparkaksmått
 • Kavel
 • Potatissticka
 • Bakplåtspapper
 • Gryta
 • Slev
 • Decilitermått
 • Handduk
 • Skål
 • Om man vill ha dekorationer så behövs en stämpel eller stans för bokstäver. Kan även använda något annat fint som en grankvist.

Receptet på leran är:

 • 2 dl Bikarbonat
 • 1dl majsstärkelse
 • 1,25 dl vatten

Receptet har jag hämtat hos Hungry Hearts blogg - en favorit! Kika gärna in där för fler instruktioner och liknande tips: Hungry heart hemgjort lufttorkad lera.

Gör så här:

Först kan vi börja med att eliminera möjliga fel (eftersom jag själv gjorde fel... 2 gånger... hehe...). Använd bikarbonat och INTE bakpulver (inte heller 2 delar bakpulver som ersättning för 1 del bikarbonat, vilket man tydligen kan göra i bakning, för det funkar inte heller 😂). Det kanske inte finns någon annan som är lika dum som jag som gör ett sånt fel ... men det kan ju vara värt att nämna ändå - mina misstag kanske kan hjälpa någon annan 😂 Det kan också vara värt att nämna att majsmjöl inte är samma sak som majsstärkelse.

1. Häll 2 dl bikarbonat, 1 dl majsstärkelse och 1,25 dl vatten i en gryta. Blanda ihop noga så att inga klumpar finns kvar.

2. Värm blandningen på grytan på medelvärme. Rör hela tiden för att undvika att blandningen bränns.

3. Rör tills blandningen tjocknar och har konsistensen av potatismos.

4. Häll blandningen i en bunke. Lägg en blöt handduk över burken för att hålla leran fuktig.

5. Låt leran svalna. (Det tar en bra stund.)

6. Dags att börja göra dekorationer! Ta en bit av leran (genom att jobba med en liten del i taget håller du lättare leran fuktig och smidig) och kavla ut den. Jag använde ett bakplåtspapper under för att underlätta att degen inte fastnade i underlaget. Man kan även använda mer majsstärkelse för att mjöla underlag och kavel för att undvika att leran fastnar på ställen där den inte ska vara.

Om leran är för lös kan man använda majsstärkelse för att göra den tjockare och mer lättarbetad. Om leran är för smulig och torr kan man tillsätta lite vatten.

Om du vill göra mönster i leran av en gren så kan du göra det nu.

7. Stansa ut former och lägg dom på en plats där leran kan ligga för att torka, förslagsvis på ett annat bakplåtspapper eller en bricka.

8. Om du vill ha hål i dina dekorationer, för att kunna hänga upp dom eller binda fast dom i ett paket, kan du göra ett hål med en potatissticka. Nu är också ett bra tillfälle att markera in bokstäver i leran. Jag använde metallstansar.

9. Låt leran torka. Mina dekorationer blev ordentligt torra efter 1,5 dygn. Var försiktig med formerna för dom är ganska ömtåliga innan de har torkat.

KLART! Nu behöver du bara lista ut vad du vill dekorera först ✨

Jul-inspiration från mina blogg-kollegor 

Thea med bloggen Västerdrottningen har gjort 5 exempel på "Etiketter med vett" så fina exempel på återanvändingabara present-etiketter. Great minds think alike 😉 Jag blev såklart väldigt förtjust i läderetiketten! 😍

Att göra hållbara etiketter är ett bra sätt att minska på det som slängs vid jul. Theas fina etiketter går ju dessutom att använda året runt! Kolla in Theas 5 exempel i hennes inlägg här: Västerdrottningen - Etikett med vett

Jenny med bloggen Rangifers har gjort enkelt julgranspynt av sånt som man kan hitta hemma. Också ett bra tillfälle till återbruk och att ta tillvara på material som har blivit över från andra projekt! Jenny tipsar om tre snabba julpynt som man kan göra av det tyg och garn som finns hemma i gömmorna. Enkla tips som lätt kan anpassas efter egen smak och perfekta små aktiviteter för glöggmyset eller adventsfikan! In och läs hela texten inne hos Jenny: Rangifers enkelt julgranspynt.

Alicia har gjort de ljuvligaste kransar av lärk på sin blogg. Jag blev så inspirerad för jag älskar lärkkottar! Alicia visar också massa fina exempel på hur man kan dekorera med kransarna.

Hela kransen är komposterbar då den är gjort utan stomme eller ståltråd 🌟 Alicia har gjort en komplett beskrivning på hur man gör, inklusive instruktionsvideo så kika in hos Alicia här: Bind en krans av lärk.

 • 850 visningar

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Jag hade verkligen kunnat göra exakt samma misstag som du beskriver, tack för tipsen!
En fundering, hur gjorde du för att dina skapelser skulle hålla sig raka när de torkade? Jag tycker alltid allt blir så ojämt när det torkar.
JaqulinesPlats
JaqulinesPlats,
Haha tack! Det var skönt att så många förstod mina fel 😉 Jag la dom på ett bakplåtspapper - men det var inte helt optimalt för typen som jag hade sög åt sig vatten vilket gjorde att pappret blev lite buggligt och därför även leran... Men en bricka som är slät tror jag skulle funka! Eller ett sånt sorts bakplåtspapper som är mer vaxartat som man använder flera gånger. Lycka till! <3
nouw.com/jaqulinesplats
thea
thea,
Alltså så himla fint det blev Jackie! GENI att kavla in barr också, borde ju funka minst lika bra med typ löv om en vill göra större grejer? Så himla enkelt också, bara saker en har hemma ju. Tack för att du skriver ut misstagen också, jag hade lätt kunnat ta bakpulver istället haha! Tack också för ett fint samarbete och delad kreativitet, det gör vi om tycker jag! <3
vasterdrottningen.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229